Tre år der gør en forskel!

STU Nyruphus

En milepæl for Bjørn og hans studiekammerater på STU Nyruphus. Translokationen er kulminationen på hans treårige ungdomsuddannelse. En stor dag fyldt med glæde og stolthed, men også lidt sørgelig, for Bjørn siger farvel til de bedste år i hans skoletid.

Tilbageblik

Bjørn og hans underviser, Mette, har benyttet anledningen til at se tilbage på de tre år, der er gået. En rejse fyldt med udvikling, læring og stærke relationer.

Bjørn og Mette ser tilbage

Det kan være svært at huske så langt tilbage, men når først man er i gang kommer minderne og alle de gode historier.

 

Selvom tre år kan føles som lang tid, er de fløjet afsted for Bjørn, der nu står med blandede følelser ved tanken om at skulle sige farvel. “Jeg kommer godt nok til at savne det her sted!” udtrykker han vemodigt. Det er især hverdagen på STU, underviserne Mette og Sune og alle de gode venner, som han vil savne.

Du vidste ikke hvad du ville, men var frisk på at prøve alt.

Valget af STU Nyruphus

For tre år siden stod Bjørn over for valg af uddannelse og endte med STU Nyruphus. Han var på besøg og faldt for det lille sted i rolige omgivelser. Uddannelsesformen på STU har været ideel for Bjørn, der ikke helt vidste, hvad han ville, men som var åben for at prøve mange forskellige ting.

Opdagede glæden ved køkkenarbejde

Da Bjørn begyndte på STU, havde han ingen erfaring med at arbejde i et køkken. “Du vidste ikke engang, hvordan en opvaskemaskine virkede,” griner Mette. Selvom han havde lidt erfaring fra spejder med at bruge en kniv. Bjørn har taget udfordringen op med entusiasme og har fundet glæde i køkkenarbejdet.

En af de ting du har fået ros for i din praktik, er samarbejde!

Fællesskabets betydning

Bjørn har altid været meget omsorgsfuld overfor sine kammerater, fortæller Mette. “Du har været fantastisk god til at tage imod nye elever.” Hans evne til at være opmærksom på de mennesker omkring sig blev også bemærket på hans sidste praktikplads i Borupgårdskolens skolebod. “Du har fået meget ros for din evne til at samarbejde,” siger Mette, mens Bjørn med et stille smil kommenterer, “Det lægger jeg ikke så meget mærke til selv.”

Studieture og oplevelser

Udover dagligdagen på STU har Bjørn også nydt godt af de mange forskellige ture, han har været på sammen med STU’en. Fisketure, introture og studieture spækket med naturoplevelser, badning, fællesspisning, bålhygge om aftenen og meget mere. Alt dette har også været en vigtig del af uddannelsen, fordi disse ture har udviklet Bjørn på det personlige plan, og af flere omgange har han overvundet sig selv og klaret mere, end han troede var muligt.

Forskellige behov, fælles mål

STU Nyruphus er en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge som Bjørn, der har brug for særlige rammer for at kunne gennemføre uddannelsen. ”Nogle af vores elever vælger at tage 9. klasses afgangseksamen i dansk eller matematik, mens andre ikke gør. Nogle af vores elever har brug for mange pauser, mens andre ikke har samme behov. Nogle elever har brug for særlig støtte til fremmøde, mens andre har brug for hjælp til det sociale. Behovene er forskellige, så det vigtigste er, at hver enkelt elev er en del af fællesskabet og får mulighed for at udvikle sig, der hvor der er behov,” fortæller Mette.

Klar til næste skridt

“Flere af vores elever har haft en svær tid i den almindelige folkeskole, og mange af vores afgangselever fortæller, at de har haft de bedste år i hele deres skoletid her hos os,” tilføjer Mette. Derfor kan afskeden med STU også være svær, hvorfor Mette og hendes kolleger er meget opmærksomme på at eleverne klar til næste skridt. Alle eleverne har en plan for deres fremtid, når de forlader STU. For Bjørn betyder det, at han efter sommerferien starter i beskyttet beskæftigelse på Borupgårdskolen.

Men før Bjørn og hans klassekammerater tager hul på næste kapitel, skal de fejres til translokationen. En dag fyldt med glæde, stolthed og et sidste farvel til en vigtig periode i deres liv.