De små ting gør en stor forskel

Solen skinner fra en næsten skyfri sensommer himmel, da borgere fra Montagen og Snedkeriet er samlet på pladsen foran de to værksteder. Grillen er fyldt med pølser, og duften breder sig på hele pladsen. Stemningen er høj. Alle er vendt tilbage til CABAS efter en velfortjent sommerferie og det skal fejres med pølser og sodavand.

De to værksteder er naboer hos CABAS på Højvangen. De er meget forskellige. Gruppen fra Snedkeriet arbejder med larmende maskiner dagen lang. Ofte runder de fredagen af med at fyre op for musikken, så bassen kan mærkes på hele matriklen. Montagen sidder modsat i rolige omgivelser og pakker produkter for kunder. Det arbejde kræver systematik, orden og koncentration.

Selvom de to værksteder er meget forskellige, har de det fantastisk i hinandens selskab.

– I det hele taget spiller socialt samvær en meget stor rolle hos CABAS. Det er vigtigt at medarbejderne er glade for at komme på arbejde, fortæller Leder af CABAS Michael Merle.

 – Al erfaring viser, at ledige har større risiko for at blive syge – både mentalt og fysisk, så er det ekstra vigtigt, at vi får skabt det bedste arbejdsmiljø for vores borgere, så de slet ikke kan undvære det sociale liv de får hos os.

Året er fyldt med sociale aktiviteter

CABAS-året er fyldt med traditioner, der giver plads til socialt samvær. Julemarkedet, Aktivitetsdag, Sommerfest med pårørende og den obligatoriske julefrokost fylder året med festlige indslag, som er vigtige.

– At kolleger hos CABAS er meget mere, end blot nogen vi arbejder sammen med, mærkede vi tydeligt under nedlukningen i covid-krisen. Den sociale og mentale trivsel hos borgere såvel som værkstedspersonale havde svære kår, de dage vi var lukket ned. Vi manglede fællesskabet, fortæller Michael Merle.

Derfor har CABAS fokus på sociale aktiviteter

  • Større trivsel på arbejdspladsen, fordi vi kan tale om andet end arbejde med kollegerne.
  • Bedre kommunikation på arbejdet, også når der er travlt.
  • Større glæde ved at gå på arbejde.
  • Bedre kollegialt sammenhold, fordi vi kender hinanden bedre som personer.
  • Vi er en mere attraktiv arbejdsplads, både for borgere i beskyttet beskæftigelse og værkstedspersonale.
Følg vores hverdag på Facebook #CABAS-Espergærde

 

Spontane aktiviteter – gør hverdagen sjovere

Ikke alle aktiviteter hos CABAS er planlagt lang tid i forvejen. Personalet fra de enkelte værksteder tager selv initiativ til mindre og mere spontane projekter, som fx dagens grillhygge.

– Det er kombinationen af de faste traditioner og de spontane initiativer, der er super gode, fortæller Martin Behrend, som selv er værkstedspersonale i Montagen. Han har været med til at arrangere den uformelle grill-eftermiddag – som bare er super hyggelig og som giver rigtig meget i relationen til borgerne.

 -Vi har borgere fra botilbud, hvor der selvfølgelig planlægges aktiviteter, men vi har altså også borgere, der bor alene og som bliver utrolig glade, når der bliver gjort lidt ekstra for dem.

– En tur til havnen en varm sommerdag, hvor vi spiser en is, eller det spontane grill arrangement som i dag. De små initiativer, er guld værd! Det giver fælles oplevelser, som vi tager med os. Når vi i morgen er tilbage i produktionen, så falder snakken ofte på dengang, vi grillede pølser osv.  Det kommer til at lyde som en kliché, smiler Martin Behrend, men det er altså de små ting der gør en forskel.